Jadłospis w niedokrwistości – 2000 kcal

Start / Sklep / Jadłospis w niedokrwistości – 2000 kcal

Jadłospis w niedokrwistości – 2000 kcal

50,00 

Niedokrwistość (anemia) jest chorobą charakteryzującą się niedostateczną ilością czerwonych krwinek i/ lub hemoglobiny. Głównym zadaniem czerwonych krwinek (erytrocytów) jest odżywienie wszystkich komórek ciała. Przenoszą one tlen z płuc do ważnych narządów. Niedokrwistość spowodowana niedoborami składników odżywczych występuje powszechnie u dzieci, młodych dziewcząt oraz kobiet ciężarnych (ma to związek ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki krwiotwórcze). Jest również częsta u osób stosujących diety alternatywne. Wyróżniamy dwa rodzaje niedokrwistości:

  • Niedokrwistość z niedoboru żelaza – inaczej nazywana mikrocytarną (krwinki czerwone są zbyt małe i niezdolne do przenoszenia tlenu)
  • Niedokrwistość z niedoboru wit. B12 i kwasu foliowego – inaczej nazywana makrocytarną (krwinki czerwone są większe od normalnych oraz niedojrzałe)

 

Kategoria: